Bratanov Winery - Syrah Sans Barrique Wild Fermented 2015
Arian Shkaki's Gallery
  1. Arian Shkaki's Gallery
Bratanov Winery - Syrah Sans Barrique Wild Fermented 2015
Bratanov Winery - Syrah Sans Barrique Wild Fermented 2015

Сира (Syrah) - един от най-обичаните винени сортове за винолюбителите от Стария и Новия свят. Липсват категорични данни за произхода на името на сорта, но той е познат още като Шираз (Shiraz) - основно в Австралия и винените региони от Новия Свят. Вината от сорта Сира обикновено са с плътно и мощно тяло, характеризират се с плътен рубинен цвят, аромати на боровинка, касис, шоколад, носят със себе си една приятна пикантност и имат отличен потенциал за отлежаване.

 

Винарна Братанови от село Шишманово, Южен Сакар - фамилна винарна, превърнала се през годините в еталон за качествени вина от собствени лозя. Отглеждат и правят вина от сортовете мерло, сира, каберне фран и шардоне, както и типичните български сортове рубин и тамянка.

 

 

Syrah Sans Barrique на Винарна Братанов идеално изразява всички характеристики на сорта, допълнени и обогатени с типичните нотки на тероара в Южен Сакар.

 

Сирата ферментира спонтанно, с естествената микрофлора от лозето - така наречените диви дрожди. Добавени са единствено сулфити, а отлежаването е 12 месеца в неутрален съд, без дъб (sans barrique), с последващо отлежаване в бутилка от две години. 

Плътен цвят с мастилени оттенъци, изразени аромати и вкус на зрели червени и черни плодове, череша, черен шоколад и мека пиперливост. Кадифени танини, дълъг и отчетливо елегантен финал, подканящ към следваща глътка.

 

Комплексно вино с потенциал за отлежаване.

 


 


 


 

Виното е класирано под № 13 в класацията Топ 50 на ДиВино за 2019 година.
Отличено е и в категория Best Buy на ДиВино Топ 50 за 2019 година (съотношение цена/качество.


Audio Mute
Prev
Play
Next
Shuffle
Include